Bevezető

Tudom, tudom, van már egy ezzel a témával foglalkozó cikk az oldalon. Ez a sorozat viszont más szemszögből és más szinttől közelíti meg a fotózást!

Amikor elkezdesz fotókat lőni…

Ma már szinte mindenkinek van okostelefonja és mindenki, akinek van készít vele képeket. Az emberek nagy része megelégszik azzal a minőséggel, amit a telefonnal készít (el kell ismernem, néha tényleg gyönyörű tud lenni).
De mint minden fotót, ezeket is erősen ajánlott utómunkálni. Utómunka alatt néhány ingyenes, mobil app. használatát értem. Most egy kicsit bonyolultnak, és nehéznek látszhat a dolog, de garantálom, hogy ha egyszer kipróbálod, minden kedvenc képedet utómunkálni fogod.

cikk2Utómunka alapszinten

Utólag elgondolkodva nem is tudom, miért szenteltem ennek a témának külön fejezetet. Talán az átláthatóságért. De megnyugodhatsz, nem azért, mert nagyon elvont és kacifántos dologról akarok írni!
Na, de térjünk a tárgyra:
A telefonos utómunka abból áll, hogy egy kis menüsorral és sok automata gombbal ellátott programmal ‘játszol’. A legtöbb ilyen program első elindításkor ad egy kis bevezetőt a rendszer működéséről, így aztán végkép nem lehet panaszkodni, hogy nehéz a használata. De még mindig marad egy ok, amiért sokan ‘félnek’ ettől az egyszerű művelettől. Ez az időigény. Sok helyen azt írják a nagyon profi fotósok, hogy szinte mindig több időbe telik az utómunka, mint a kép elkészítése. Ez igaz is, csak ők nem mobillal, hanem Photoshoppal dolgoznak. Aminek akkora menürendszere van, hogy külön tanfolyamokat indítanak arra, hogy megtanulhasd a használatát!!! Ha Photoshopot használsz, akkor néha 30 percbe is telhet az utómunka. Mobilon teljesen más a helyzet. Nekem általában 2 percbe telik ‘megcsinálni’ (utómunkát akartam írni, de az már annyiszor volt) egy képet. Kezdőknek MAXIMUM 8 PERC.

cikk3Most, hogy eloszlattam minden félelmedet a mobilos utómunkáról (legalábbis erősen remélem!), adok 3 tippet a kezdéshez:

1. Ha félsz attól, hogy utómunka után teljesen elveszíted az eredeti képet, csinálj róla másolatot! (Egyébként majdnem az összes program másolatot készít az utómunkához.)

2. Néhány ember nem szereti az utómunkált képeket, mert ördögtől valónak tartják a műveletet, de hidd el, nem az. Ha valaki előjön ezzel a témával, gyorsan rázd le (a témát!), mert lehet, hogy lebeszél róla és legközelebb miatta fogsz  elveszíteni egy nagyon király fotót!

3. A mobilos utómunkához én a SNAPSEED nevű programot ajánlom. Könnyű használat, letisztult menü, szerintem nem kell több.

Ha kérdésed van, nyugodtan lépj velünk kapcsolatba e-mailen! Szívesen válaszolunk!

Kellemes fotózást!!!

Üdv.: P. P.