Ma Ozzy Osbourne-ról szeretnék írni. Sok más néven is ismeretes: a Heavy Metal keresztapja, a Sötétség Hercege, vagy szimplán Madman (ezt nem akartam lefordítani, ez így jobban hangzik). De miért is kapta ezeket a beceneveket?

Ozzy1970
Pályafutása elejét a Black Sabbath jelentette. Ő volt az eredeti énekesük és az első nyolc albumukon ő énekelt. A Black Sabbath teremtette meg a Heavy Metal alapjait, de ebben is legnagyobb szerepet az kapta, hogy a gitáros Tony Iommi lejjebb hangolta a gitárját, az ujjai miatt (a lefogó kezén 2 ujjvégét elvesztette egy balesetben). Ezért kapta Ozzy csak a keresztapa címet, de egyébként az ő egyedi énekhangja hatalmas mértékben hozzájárult a stílusuk kialakulásához.

Ozzy1980s.jpgOké, tehát meg van miért lett ő a keresztapa (haha, jó vicc). De miért aggatták rá a többi jelzőt? A szólókarrierje végett. Ozzy az 1980-as években belevágott a szólókarrierjébe, mivel a 7. és 8. Black Sabbath albumok nem sikerültek jóra, és a koncertek is félrecsúsztak, mert elég sok drogot fogyasztott ilyenkor már Ozzy, és nagyon változó hatásfokkal tudott szerepelni. Első albuma 1981-ben Blizzard of Ozz címen jelent meg. És a Sötétség Hercege név miért jön ezekhez? Mert Ozzy zenei stílusa, mind a Black Sabbath-ban mind a szólókarrierje során elég sötétnek minősült. Tematikája ehhez nagyban hozzájárult mivel a kedvenc témái leginkább a társadalom kritikák (nem valami fényes képet mutatva a társadalmunkról), háborúk, gyakran a függőség is, és maga az őrület. Itt jön be a Madman a képbe: második szólóalbuma az 1982-es Diary of a Madman. Az album címadó egyben záródala arról szól, hogy egy tudathasadásos ember gondolataiba nyerjünk betekintést. Ez volt az utolsó albuma, amit Randy Rhoads-al közösen készített, mivel egy évre rá a gitáros elhunyt egy repülőgép balesetben. Ez Ozzy-t nagyon megrázta, mivel közeli barátja volt. Ezután még jobban a drogba és alkoholba menekült. Igazából ekkor annyira fékevesztetté vált ez a dolog, hogy olyan menyiségben fogyasztotta, hogy a ’80-as évek szinte teljesen kiesett neki egy-két incidenst leszámítva meg persze az elejét amikor még valamennyire “tiszta” volt.
Diary of a Madman.jpg

Maga az ötlet, hogy Ozzy-ról írjak az onnan jött, hogy a hivatalos Facebook oldalán ma (tehát 2017. 04. 28-án) kiadott egy közleményt, aminek minden rajongója örült: indul az új turné, amire több mint egy évtized után ismét Zakk Wylde gitáros kíséri el. (Zakk Wylde volt Ozzy gitárosa 1989 és 2009 között, de 2006-ban volt az utolsó közös turnéjuk, sőt a 2010-es Ozzy albumon sem ő gitározott.) És a másik dolog, amit én nagyon várok hiába kell hozzá több hónapot várnom: Ozzy 2018-as szólóalbuma!! Imádom a zenéjét, és nagyon várom ezt az albumot is. És az ajánlás. Én nagyon ajánlom, hogy nézzetek utána, és hallgassatok bele egy-egy számába. Én erre leginkább a Diary of a Madman számot ajánlom elsőnek talán. Kicsit hosszabb mint 6 perc, de remekül összetette azt a számot Randy Rhoads-al. De ajánlom még hallgatásra a No More Tears albumát is, amin már Zakk Wylde gitározik.
Ozzy_Osbourne_-_No_More_Tears

Pezi