Régen írtam cikket, de most eljött ismét az ideje. Most egy olyan játékról írok, amit minden idők egyik legjobb stratégiai játékának mondanak: Rome Total War. Nagyon érdekes játékszéria a Total War. Az alapja, hogy van egy körökre osztott része, és van egy van egy valósidejű stratégiai része is. A körökre osztott játékrész a birodalom vagy ország irányítása, míg a csaták a valósidejű részben valósulnak meg. Kezdjük a körökre osztott birodalom management-tel.
RTW Campaign.jpeg

A hadjárat térképen tudod igazgatni a birodalmad működését: hadsereg képzés, városban épületek építése, és a hadseregek mozgása. Hadsereg mozgatásnál több dolog is lehetséges: tudsz zsoldosokat bérelni, őrtornyokat vagy erődöket építeni (erődökben nem tudsz sereget képezni), egységeket összevonni, ha várost akarsz foglalni de nincs katapultod ostromeszközöket készíteni, valamint persze mozogni. A seregeknek mozgáspontjai vannak, de ezek csak akkor fogynak ha ténylegesen mozog (építéseknél nem fogy, sőt ha elfogyott a mozgáspontja az adott seregnek attól még tud építeni). Fontos azt is megjegyezni, hogy építeni, és zsoldosokat felbérelni csak akkor tudsz a sereggel ha van benne egy családtag, aki a frakciódat vezető családhoz tartozik. Városoknál is több dolgot lehet tenni: szabályozhatod az adót, kiadhatsz építési/bontási parancsot, és a városokban képzed a sereged.
Ezen a térképen is elég nehéz tud lenni a játék. A pénzzel iszonyatos problémák tudnak lenni az elején, de ha olyan helyen terjeszkedsz, még a későbbi játékszakaszokban is adódhatnak problémák. Továbbá a városokban élők elégedetlenkednek, ha valami nem jó: túl magas az adó, vagy pusztán utálnak téged, és kevés a helyőrségi csapatod. Ha túl alacsony szinten van az elégedettség egy városban, akkor először zavargások kezdődnek majd, ha nem sikerül lenyugtatnod őket akkor lázadás lesz, és a bent lévő seregedet kipaterolják és elveszted a teljes uralmad felettük.

RTW battle.jpg
És a csata. Ilyenkor vagy megtámadják a sereged, vagy te támadsz a seregeddel. Van sima mezei csata, van városostrom, és rajtaütések is megtörténhetnek. Mezei csatánál a cél természetesen a másik fél teljes megsemmisítése, vagy megfutamítása (persze miután megfutamodtak, lehet üldözni őket, hogy lemészárold a menekülőket). Városostromnál a városért folyik a harc. Ilyenkor vagy ostromeszköz (faltörőkos, ostromtorony, egyszerű létra, vagy árok ásó pozíció), vagy tüzérség (katapultok) szükségesek. A védő akkor győz ha a támadók elmenekültek, vagy ha be van állítva időkorlát akkor az idő lejártával még ő uralja a város központját. A támadó vagy végez a védőkkel, vagy kiszorítja őket a városközpontból. Gyakrabban van az, hogy az összes védőt meg kell ölni, mert itt a védő menekülő csapatai a városközpontba menekülnek, és ha csak egy katonája is ott van már őt tekinti a játék a birtokosnak. A rajtaütéseknek 2 változata van (talán 3 nem tudom biztosan, mert nagyon ritkák): amikor teljesen váratlanul éri a sereget, és amikor nem sikerül teljesen meglepni így kicsit feltudnak készülni. Ha rajtad ütnek és nem tudsz felkészülni, akkor elég nehéz csata elé nézel: ilyenkor a gép a csapataid automatikusan menetoszlopba rendezi, így kiszolgáltatott vagy.
RTW siege.jpg

Vannak frakciók a játékban, de azokról írok majd egy külön ismertetőt, mert így is hosszú a cikk.

Nagyon érdekes játék, és ajánlom, mert kihívást tud jelenteni. A mesterséges intelligencia eléggé rossz tud lenni, de erre már készültek modok (ezek közül amit én ajánlok az a Darthmod). Ami igazán megtetszett nekem a játékban elsőre az a töltőképernyő így csaták, vagy mentett játékok betöltésénél: idézetek vannak ilyenkor kiírva a képernyő aljára általában az ókorból. Az idézetek között van Platón, Homérosz, Szókratész, Vergilius, Caesar, de még Shakespeare idézet is a Julius Caesar művéből.
RTW loading screen.jpg

Összességében egy nagyon érdekes stratégiai játék amit ajánlani tudok. Nagyon fontos eleme, hogy nem feltétlen kell hűnek lennie a történelemhez: itt akár Rómát Karthágó uralkodójaként el is tudjuk pusztítani, vagy akár újraépíthetjük Nagy Sándor birodalmát valamelyik utódállammal vagy magukkal a görögökkel. 2 kiegészítője van: Barbarian Invasion, ahol Róma bukását nézhetjük végig, és Alexander, ami Nagy Sándor birodalom építését követi nyomon (ezt sosem tudtam megcsinálni). Ajánlom mindenkinek akit érdekel a stratégia.

Pezi